Büyükada - Luna Park Meydanı'ndan Merkeze Dönüş Yolunda

Aya Nikola Manastırı

Aya Nikola Manastırı (Hagias Nikolaos)Aziz Nikola (Hagios Nikolaos) Manastırı adanın doğu kıyısında yer alır. Bu manastıra hem kıyı yolunu hem de Yüce Tepe’nin zirvesinin aşağısında bulunan meydandan çıkan başka bir yolu kullanarak ulaşabilirsiniz. Manastır, çıkan bir yangında harap olmasının ardından onyedinci yüzyıldan beri terkedilmiş olan Kayra Bizans yerleşkesinin üzerinde ve yanında bulunur. Tarihte, bu manastırdan ilk defa İngiliz gezgin Thomas Smith tarafından 1680 senesinde bahsedilmiştir. Manastırın orjinal katholikonu, Kayra Bölge Kilisesi’nin bulunduğu yere ve bu yapının yıkıntılarından tekrar inşa edilmiş olabilir. 1783 yılında manastır geçici bir süre için bir azınlık okuluna ev sahipliği yaptı. Bu okul daha sonra İstanbul’daki patrikhanenin yanına Megale Scole ya da Büyük Okul ismiyle tekrar kuruldu. Okul faaliyetlerine hala devam etmektedir.

1821 senesinde, Yunan Bağımsızlık Savaşı başladığında, manastır Türk Ordusu tarafından ele geçirildi. Sonra, restore edilip İstanbul’dan Büyükada’yı ziyarete gelen Rum aileleri barındırmak amacıyla kullanıldı. 1852’de çıkan bir yangın iconostasis ve dini resimlerin çoğu dahil olmak üzere, katholikon’un içini mahvetti. Kilise, 1860 senesinde, ortaçağ Bizansında inşa edilmiş neredeyse bütün Konstantinopolis kiliselerinin planıyla aynı olan, bir kubbeli, dört sütunlu, haç merkezli orjinal tasarımına bağlı kalınarak yeniden inşa edildi. Tahminlere göre, orjinal katholikon Bizans döneminden kaldığına inanılan Kayra Bölge Kilisesi’nin planını korumuştur. Kiremit bir çatı ile kaplanmış olan kilisenin göz alıcı narteksi 1873 senesinden kalmadır. Girişin üzerinde, Bizans İmparatoruğu’nu, son iki yüzyılında yöneten Palaeologus hükümdarlığının amblemi olan çift başlı bir kartalın mermerden kabartması bulunmaktadır. Kuzeybatı köşesindeki dış cephede, eski zamanlarda yapılan araba yarışlarını tasvir eden eski bir Yunan kabartması vardır.

 

Adalar Müzesi Aya Nikola Hangar

Adalar Müzesi Aya Nikola HangarBüyükada’nın ilk yerleşim yerinde bulunan Aya Nikola Hangar Müze Alanı toplam 1100 m2lik bir alana sahip. 700 m2 kapalı alan içerisinde 400 m2 kalıcı sergi galerileri, 225 m2 geçici sergiler salonu yer alıyor. Ek olarak Müze satış dükkanı, atölyeler, café, depo, arşiv ve ofisler bulunuyor. 400 m2 açık alan içerisinde çeşitli kültürel etkinlikler, toplantılar yanı sıra açık sergi yüzeyi olarak da değerlendirilen mekanlar yer alıyor.

Aya Nikola Hangar Müze Alanı, 10 Eylül 2010 tarihinde eski bir helikopter hangarının 5 ay sürem restorasyonuyla açıldı. Müzenin kalıcı sergileri burada bulunuyor. 2011’in ilk aylarında başlayan genişletme çalışmalarıyla kalıcı sergiler alanı büyütüldü, yeni geçici sergi alanı, depo, ofis ve sosyal alanlar eklendi. Aya Nikola’da da süreli sergiler 2011 ile birlikte başladı. İlk süreli sergi "Adalar Yazarlar Şairler mitostan edebiyata…" idi.

 

Reşat Nuri Güntekin Evi

Reşat Nuri Güntekin EviMüzeden hemen sonra başlayan yerleşim alanının ilk evlerinden biri Reşat Nuri Güntekin Evi’dir. Evde, ünlü Türk romancısı Reşat Nuri Güntekin ailesiyle birlikte yaşamıştır.

 

 

 

 

 

 

Büyükada Merkezine Dönüş Yolu Üzerinde Yılmaztürk Caddesi'nde:

Sapuncakis Köşkü

Sapuncakis Köşkü"Beyaz Saray" olarak da bilinen neoklasik bina; Yorgi Sapuncakis Efendi için Rum mimar Fotiadis tarafından inşa edilmiş.

 

 

 

 

 

Büyükada Çarşısından Maden’e Giden Çınar Caddesi'ne Açılan Şehbal Sokağında:

Vatikan Büyükelçiliği Köşkü

Vatikan Büyükelçiliği KöşküBahcesi de cok guzel olan koskte. Papa John XXXIII, Papa olmadan önce İstanbul'da papalık elçisi iken burada yaşamıştır.

 

 

 

 

 

 

 Rosolato Köşkü

Aynı sokak üzerinde bulunmaktadır.(Osmanlı diplomatı Mehmet Şakir Paşa; Emir Zeid'in eşi, ressam Prenses Fahrünissa; ressam Aliye Berger-Boronai; Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen yazar Cevat Şakir Kabaağaçli; seramik sanatçısı Füreya Kılıç Ali; oyuncu Şirin Devrim)

Bookmark and Share
Buradasınız: Anasayfa Neler Görülür Büyükada - Prinkipo Büyükada - Luna Park Meydanı'ndan Merkeze Dönüş Yolunda