Etkinlik Takvimi

Önceki ay Önceki gün Sonraki gün Sonraki ay
Yıllık Aylık Haftalık Bugün Arama Aya git

Adaevi Film - Varennes Gecesi

iCal dosyası olarak indirin
Salı, 01 Mart 2016  8:00
Tıklanma : 1215

Sevgili sinema sever dostlar,

Bu hafta sinema günümüzde, geçen ay kaybettiğimiz ünlü İtalyan yönetmen Ettore Scola'nın bu defa VARENNES GECESİ adlı filmini göstereceğiz.

Filmle ilgili derlediğim bilgileri aşağıda sizlere iletiyorum.

Varennes Gecesi,1982Fransaİtalyaortak yapımı tarihi dönem filmidir. Özgün adıLa nuit de Varennesolan film23 Nisan-6 Mayıs1984tarihleri arasında düzenlenenUluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde de gösterime sunulmuştu[1]. Film ortak yapımcı ülke İtalya'daIl Mondo nuovo(Tr: Yeni Dünya), İngilizce konuşulan ülkelerde iseThat Night in Varennesadlarıyla gösterilmiştir. İtalyanca adı filmin başında gösterilen ve nehir boyunca gösteriler yapan gezginci nehir tiyatrosunun adından gelmektedir.

Sinemada uzun yıllar senarist olarak çalıştıktan sonra (tam 87 filmin senaryosunu yazmıştır) yönetmenliğe başlamış olan İtalyan yönetmen Ettore Scola'nın yönettiği bu filmin senaryosu, Fransız romancı Catherine Rihoit'in 1982 tarihli La Nuit de Varennes ou l'Impossible n'est pas français adlı romanından bizzat Ettore Scola ve Sergio Amidei tarafından uyarlanarak yazılmıştır. Filmin İtalya, Fransa, ABD ve Almanya gibi değişik uluslardan ve ekollerden gelen geniş bir oyuncu kadrosu vardır. Başlıca rollerindeJean-Louis BarraultMarcello MastroianniHanna SchygullaHarvey KeitelJean-Claude BrialyAndréa FerréolMichel Piccoli veEléonore Hirt'ün oynadıkları filmin özgün müziğini Armando Trovajoli bestelemiştir.

Filmin konusu 1791 Haziranında Fransız Devrimi'nin ilk yıllarında, ünlü "Varennes Olayı" nın etrafında gelişir. Bilindiği gibi Kral XVI. Louis (filmde Michel Piccoli oynuyor) ve Kraliçe Marie Antoinette (filmde Eléonore Hirt tarafından canlandırılıyor) yanlarına aldıkları bazı soylularla birlikte hizmetkârların kıyafetlerine bürünerek (hizmetkârlara da kendi kıyafetlerini giydirmişlerdir) devrimin gerçekleştiği Paris'ten kaçarak taşradaki kralcı müttefiklerine doğru giderlerken Varennes kentinde tutuklanırlar.

Ettore Scola bu politik alegorik filminde olaya hayâl gücünü de katmış, Paris'ten ayrılan atlı arabalara soyluların yanı sıra onların çağdaşı çeşitli tarihi ve renkli kişilikleri de yerleştirmiştir. Bunların arasında Fransız romancı, yayımcı ve tarihçi Restif de la Bretonne (Jean-Louis Barrault), ünlü maceracı, yazar ve çapkın Casanova (Marcello Mastroianni), İngiliz asıllı Amerikalı bağımsızlık savaşçısı, düşünür Thomas Paine (Harvey Keitel) de vardır. Her biri "çökmekte olan aristokrasi", "yeni yeşeren burjuvazi" vb gibi ayrı bir sosyal olayı sembolize eden bu ayrıksı karakterleri işlerken Scola günümüzün olaylarına da incelikli göndermelerde bulunur.

İlk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali'nde festivalin büyük ödülü olan Altın Palmiye'ye aday gösterilen film, "en iyi senaryo", "en iyi sanat tasarımı" ve "en iyi kostüm" dallarında David di Donatello ödüllerini kazandı.[2]

Film öncesi Bingöl arkadaşımız yine film hakkında kısa bir sunum yapacaktır.

Hepinizi bekleriz

Selamlar sevgiler

Sibel Akkaşoğlu

Ada Gönüllüleri Derneği

Yer: Doğa Saklı Bahçe Cafe 

Çınar meydanı-Büyükada 

Konum : Doğa Saklı Bahçe Cafe - Çınar Meydanı - Büyükada
Kişi : Sibel Akkaşoğlu - 0533 514 88 03, Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Geri

Buradasınız: Anasayfa Neler Yapılır Etkinlik Takvimi Adaevi Film - Varennes Gecesi