Adalar'da Kasım

kocayemisSonbaharın da sonuna geldik. Önümüz kış. Ama İstanbul’a kış Ocak’tan önce gelmez. Kasım ve Aralık’ta kar soğukları nadiren kendini gösterse de, uzun sürmez. Hızını Ocak ve Şubat’a saklar.

Şehrin kalabalığından, trafiğinden ve de gürültüsünden sıkıldığınız an aklınıza Adalar’ı düşürün. Uzaklardan geliyorsanız, Adalar’a uğramadan dönmeyin. Ulaşım eskisi gibi zor değil.

Artık Bostancı’dan, Kartal’dan ve Kabataş’tan bahar ve kış aylarında da çok sık seferler yapılıyor. Büyükada ve Heybeliada’ya ortalama 45 dakikada bir sefer var. Kınalı ve Burgaz ne yazık ki Büyükada ve Heybeli kadar şanslı değil.

Siz yine de gelmeden önce tarifelere iyice bir bakın. Şehir Hatları, Mavi Marmara ya da Prens Tur siteleri arasında mekik dokumayın, tarifeleri toplu olarak sitemizin "Ulaşım" bölümündeki “Saat Kaçta Gidebilirim”i tıklayarak öğrenebilirsiniz. Kısa yol için aşağıdaki linki de kaydedin lütfen:
http://www.adalarturizm.org/cms/tr/ulasim/saat-kacta-gidebilirim

Bu yazı "Adalar’a Kasım'da gidersek, ne buluruz?" diyenler için hazırlandı. Önce Kasım'da kaçırmayın dediklerimiz:

Adalar’da Tanrının Evleri Sergisi'ni Görmediyseniz Kaçırmayın

sergi ate 300x134

Adalar Müzesi’nin 2014 sergisi Adalar’da Tanrının Evleri, haziranda açılmıştı. Sergi müzenin Büyükada’daki açık sergi alanı olan Çınar Caddesi üzerindeki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam ediyor. Görmediyseniz, sadece bunun için bile Büyükada ziyaret edilir.

Gelmişken müzenin Aya Nikola’daki ana mekanını da görmeden geçmeyin. Yaklaşık 1000 m2’lik sergi alanı olan müzeyi çok sevecek, gerek Adalar, gerekse İstanbul’daki yaşam hakkında çok şey öğreneceksiniz.

 

 

Adalar Kent Konseyi Kültür-Sanat Etkinlikleri

celik gulersoy kultur merkezi

Büyükada Çınar Caddesi üzerindeki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde 3 yıldır sürgelen "Adaevi Kültür-Sanat Etkinlikleri", alanın sorumluluğunu üstlenen "Adalar Kent Konseyi" bünyesinde devam ediyor. 

Adalar Belediyesi’nin ve Adalar’daki çeşitli STK’ların sanat sergileri, konser, sohbet toplantıları, sinema - belgesel gösterimleri gibi etkinliklerine sitemizin "Etkinlik Takvimi" bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

  

 

  

Adalar’ı Ziyaret Edeceklere "Yapmadan Geçmeyin" Önerileri

buyukada kumsal 300x200Büyükada

Adalar’ın en büyüğü ve en çok ziyaretçi çekeni.

Ulaşımı en kolay, kalabalığı ve karmaşası da en çok olanı.

 

 

  

 

Müze, Sergi ve Galeriler

Adalar Müzesi

adalar muzesi doga 300x169Kapılarını 2010 eylülünde açan İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi Adalar Müzesi, Büyükada’da, Aya Nikola mevkiinde. Müze için en az 2 saatinizi ayırmalısınız. Müze'nin kalıcı bölümü Adalar’ı ve Adaların Oluşumu’nu tanıtan çok güzel hazırlanmış videolarla başlıyor. Videolar İngilizce altyazılı. Adalar’da ilk insan izleri, doğa, jeoloji, deniz ile devam eden bölümler; bir süre sonra yerini 1800’lerin ikinci yarısından sonra hızla boy gösteren ve bugün de varlığını koruyan önemli tarihi yapılara, bu yapıları inşa eden mimar ve kalfalara bırakıyor. Adalar’da eğitim, edebiyat, çok kültürlü yaşam, ticari hayat, dramatik göç hareketleri ile devam ediyor. Hala öyle ama, bir zamanlar Adalar’da hayat çok eğlenceliymiş. Üstelik eğlence vapurlarda başlarmış. Lefter gibi ünlü futbolcuları, yüzücüleri yetiştirmiş ada sokakları. İlk bisiklet Adalar’da kullanılmış, müzisyenler Adalar'da hala yankılanan eserler bırakmışlar ve daha neler neler.

goc baglantilari 300x169Unutmayın, Müze'de iki geçici sergi de var. Biri Adalar Yazarlar Şairler, diğeri Göç Bağlantıları.

Adalar Müzesi’ne faytonla 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Fayton ücreti 25 TL. Müze giriş bedeli 5 TL. Dönüşte fayton bulamayabilirsiniz. Yürümek zor değil. Merkeze yaklaşık 3-4 km. Bu yürüyüşle Maden bölgesindeki güzel ve tarihi binaları da keşfedebilirsiniz. Yol üzerinde ünlü yazarımız Reşat Nuri Güntekin’in Evi'ni, Yeorgiyadis Köşkü’nü, Kanzuk – Beşevler’i, Sapuncakis Köşkü'nü görebilirsiniz. Bu evleri ve fazlasını izleyebilmek için Müze'den Büyükada haritasını almayı unutmayın. İngilizce - Türkçe rehber bilgiler de içeren harita, Büyükada geziniz boyunca size lazım olacak. Belki en iyisi adaya adımınızı attığınızda bu haritayı edinmek. Harita tarihi vapur iskelesi girişindeki kitapçıda satılıyor. Kitapçıda ayrıntılı ada rehberleri de var. Yolun başında, Reşat Nuri Güntekin Evi'nden hemen sonra, solda bir set üstünde tabelasını göreceğiniz Sinek Café’ye bir bakın deriz. Küçücük işletmenin işin erbabı sahipleriyle tanışmaktan ve ikramlarından zevk alacaksınız.  Dileyenler, yolun sonunda, solda, şimdi otele dönüşmüş güzel tarihi bina Mezziki Köşkü'nde de bir şeyler atıştırarak soluklanabilir. Ya da 100 m daha ilerideki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi alanı içindeki Adaevi’ne uğrayın. Hem soluklanır ve  hem de ağaçlar altındaki bu saklı bahçedeki açık sergi alanında, Adalar Müzesi’nin 2014 sergisi olan Adalar’da Tanrının Evleri Sergisi'ni de görürsünüz.

muzeplan 2011 278x331Bu kadar yolu gidip gelmekte başka seçenek yok mu diyenler, temmuz ve ağustosta  iskeleden Aya Nikola Plajı'na giden plaj teknelerini de kullanabilir. Hem plaj, hem müze, bütün günü geçirmek için iyi bir seçenek olabilir. Tekne gidiş dönüş bedava, ama plaj girişi ücretli. Büyükada İskelesi'nden ücretsiz tekne seferleri saat 10.00’da başlıyor ve 14.00’e kadar her saat başı yapılıyor. Dönüş 16.30’dan itibaren. Bu yaz plaj giriş tarifesi 20 TL. 

Adalar Müzesi: Yılmaztürk Caddesi Aya Nikola Mevkii, Maden/ Büyükada.
Telefon: 0216 382 64 30   www.adalarmuzesi.org

Adalar’da Tanrının Evleri Sergisi

adalarda tanrinin evleri 300x225Haziran ortasında Büyükada Çınar Caddesi üzerindeki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Adalar Müzesi’nin çok güzel bir sergisi açıldı. Müze'nin 2014 sergisi Adalar’da Tanrının Evleri. Çok kültürlü, çok dinli Adalar’da bir bölümü bin yıldır varlığını sürdüren, bir bölümü ise son 100 yıl içinde açılmış 50’ye yakın kutsal mekan, bu serginin konusu. Küratörlüğünü mimarlık tarihçisi Hasan Kuruyazıcı, tasarımını Sera Dink’in yaptığı sergide, büyük bölümü grafik ve fotoğraf sanatçısı Damla Yılmaz tarafından fotoğraflanan kiliseler, sinagoglar, camiler ve cemevi yer alıyor. Dini mekanlar, sadece ibadet sırasında değil, sünnet töreni, nikah, konser ve cenazeler sırasında da görüntülenmiş.

Sergi ağaçlıklar içindeki saklı bir bahçede 500 m2’lik bir alanda bulunuyor ve her gün açık.
Adres: Çınar Caddesi Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi. (İskeleden 500 metre, yürüyerek 10 dakika)

Adalar Kültür Derneği Kültür Merkezi

Çınar caddesi üzerinde, Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nin hemen yanıbaşında Adalar Kültür Derneği’nin merkezi var. Derneğin galerisi yaz aylarında haftalık sanat sergilerine (resim, fotoğraf vs.) ev sahipliği yapıyor. Bir gözatın deriz.

Dernek, Cumartesi yaz akşamları, etkinlik programına Çınar Caddesi üzerinde meydan konserlerini de katıyor.

Anadolu Kulübü

anadolu kulubu 300x199Büyükada’nın tarihi kulübü, sadece üyelerine hizmet veriyor ama içindeki Lavie Café her akşam açık ve rezervasyonunuz varsa girebiliyorsunuz. Kulüb'e girdiğinizde hemen sağda, tarihi ana bina girişinde küçük bir galeri gözünüze çarpacak. Haftada bir değişen resim sergilerinden biri burada. Kulüb'ün tarihi binalarla çevrili güzel bahçesini görmek için bile girmeye değer.

Lavie Café, havuzun hemen üzerindeki sette. Heybeliada’yı da içine alan, İstanbul’un Anadolu kıyılarının boylu boyunca uzandığı manzarasını özellikle günbatımı saatlerini kaçırmayın deriz. İyi menüsü ve seçme şaraplardan oluşan kavı tavsiye ediliyor. Cumartesi akşamları açık büfe 20.00’de başlıyor ve mekanın işletmecisi Yaman’ın disk jokeyliğinde romantik şarkılar her daim dansa davet ediyor.

Tel: 0542 433 17 00

Nereyi Gezerim, Ne Bulurum?

Büyükada’ya geldiniz. İskeleye indiniz. Gününüzü programlamış olmalısınız ama biz yapabileceklerinizi yine da hatırlatalım deriz.

Bisiklet kiralamak isterseniz, seçenek: İskeleden çıkıp Saat Meydanı'na yürüdüğünüzde sağlı sollu sokakların içinde bisiklet kiralayan çok sayıda yer var. Bir ikisine sorun, fiyat alın, sonra kiralayın. Fayton ve yaya trafiğinin yoğun olduğu ana caddelerden mümkün olduğu kadar kaçının. Ara sokakların her biri beklenmedik güzellikler çıkaracaktır karşınıza, unutmayın.

İskeleden çıktınız. Daha iskele ve ilerisindeki Saat Meydanı, her birinin geçmişi 100 yıl ve ötesine giden tarihi binalarla çevrili. İskeledeki kitapçıdan mutlaka harita - rehber alın ki, bu binaları da tanımış olun. Harita - rehber size yürüyüş güzergahları da sunacak. Bu güzergahları bu sitenin “Neler Görülür” bölümünde de bulabilirsiniz.

Plaja mı gitmek istiyorsunuz? İskelede Ada'nın dört bir yanındaki plajlara sefer düzenleyen motorlar var. Bir ikisine danışın, fiyat alın, broşürlerinden edinin ve birini seçin. Plajlar hakkında bilgiye sitemizin “Neler Yapılır” bölümündeki "Plajlar" butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Fayton turu Büyükada’nın en popular turlarında biri. Küçük ve Büyük Tur denilen iki turu yaparlar faytonlar. Her faytonda tarife bulunur. Mutlaka bakın ki, inişte sorun yaşamayın. 

Yeme - İçme - Eğlence

Sitemizin "Yeme İçme" bölümünde bütün lokanta ve cafe bilgileri yer alıyor.

Şöyle bir göz atın.

Yaz akşamları, özellikle hafta sonları iskeleden çıkışta solda ve sağda kıyı boyu uzanan lokantalar alanı oldukça renklidir. Bir bölümünde canlı müzik de yapılır. Artık keyfinize kalmış.

Özellikle mehtap akşamlarında Aya Yorgi Tepesi'ne çıkmayı ihmal etmeyin. Aya Yorgi için faytonla, ya da bisikletle Luna Park Meydanı'na kadar gitmelisiniz. Ayaklarına güvenenler yürüyebilir. Bu yürüyüş temponuza göre 45 dakika - 1 saatinizi alacaktır. Sonrası da yaman bir çıkış. O da nereden baksanız yarım saatinizi alır. E bir de dönüşü var. Ödülü ise, size bambaşka bir dünyaya taşıyacak manzara eşliğinde çok güzel bir akşam geçirmek olacak. Aya Yorgi Kilisesi, akşamları kapalı. Dışarıdan bakmak bile keyifli. Yanındaki kır gazinosunun et -tavuk ağırlıklı ızgara menüsünün lezzeti ise hiç şaşmaz.

Bu ay canlı müzik programı olan işletmeler:

By Şükrü, Cuma-Cumartesi saat 20.30’dan itibaren

Prinkipo, Cuma-Cumartesi saat 20.30’dan itibaren

Orası – Burası, Cuma – cumartesi saat 20.30’dan itibaren

Sefa’nın Yeri, Cuma-Cumartesi, 20.30’dan itibaren.

Pepe Brasserie Bar, Cuma – Cumartesi dj eşliğinde

Plajlar

Büyükada plajları ağırlıkla Ada'nın doğu, batı ve güney kıyılarında. Ama çarşıya yakın Kumsal Mevkii'nden de denize giriliyor. Büyükada plajları hakkında bilgi almak, plajlara ulaşım için kullanılan tekne seferleri için sitemizin "Plajlar" bölümüne bakınız.

heybeliada ruhban okulu 300x200Heybeliada

Heybeliada, Büyükada’ya göre daha küçüktür. Ama her ada gibi güzeldir, bütün gününüzü keyifle dolduracak seçenekler sunar.

Heybeliada’da gezilecek yerler ve tur güzergahı için sitemizin “Neler Görülür” bölümünü tıklayın. İskelelerin bulunduğu kordonun kuzey ucundaki tanıtım ofisinden ya da gazete bayiinden harita da bulabilirsiniz.

Ada çepeçevre dolaşan yollar bisiklet için uygun. Büyükada’nın kalabalığında bisiklet kullanmak yerine, Heybeliada’yı bir düşünün deriz.

İskeledeki fayton durağından kalkan faytonlar, ada turu yapıyorlar. Fiyatına ve tarifesine bakın.

Müzeler

Ada'da, Heybeliada’da iz bırakmış iki ünlü isme ait müze var. Biri, Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve ailesinin yazlık konut olarak kullandığı ev. İnönü Evi Müzesi, 09.00-17.00 saatleri arası açık.

Ünlü romancı Hüseyin Rahmi Gürpınar'a ait ev de müzeye dönüştürüldü. Ama restorasyondaki bina ancak özel izinle gezilebiliyor.

Ada'da müze olmasa da, bir müze gibi ziyaret edilecek bir başka mekan Ruhban Okulu. Heybeliada’nın iki tepesinden birinde bulunan okula, yürüyerek ya da faytonla çıkılabiliyor. Daha önce özel izinle gezilebiliyordu ama artık saat 09.00-14.00 saatleri arasında ziyarete açık. Okulun içindeki Aya Triada Kilisesi küçük ve çok güzel bir kilesidir. Ayin saatlerine denk gelmezseniz de girebilirsiniz.

Yeme - İçme - Eğlence

Heybeliada iskeleleri arasındaki rıhtım boydan boya lokanta, cafe ve çay bahçeleriyle doludur.

Ada'daki tüm lokanta ve cafelere, sitemizin yeme içme bölümünden ulaşabilirsiniz.

Sahildeki lokantaların bir bölümü hafta sonlarında müzik gruplarına yer veriyorlar. Ada'nın kuzeyinde, orman yolu üzerindeki Perili Köşk, hem sakin atmosferi, bahçesi ve kaliteli mutfağıyla, hem de hafta sonu kaliteli müzik gruplarının performansıyla dikkat çekiyor. Arayıp programı sorun.

Değirmen Burnu'na doğru orman için dinlenme alanları bulacaksınız. Gölgesi bol, manzarası güzel ve temiz bu bölge, denize girmek isteyenler için de seçenek sunuyor. Mangal yapmak isteyenlere de yer gösteriyorlar. Değirmen Plajı Mevkii'nde iyi bir plaj var. Bütün günü geçirebilirsiniz.

Ada'nın en güzel yerlerinden biri Çam Limanı. Her türlü havaya kapalı koyda her zaman gezinti tekneleri ve yatlar demirlemiş oluyor. Limanı çevreleyen ormanın bir bölümü geçen yıllarda yandı, aman ateşe dikkat. Limanda güzel bir de plaj var.

Canlı müzik programı olan işletmeler:

Perili Köşk, Cuma - Cumartesi günleri 20.30’dan itibaren

Plajlar

Heybeliada plajları Ada'nın Burgazada'ya bakan tarafında ve güneyindeki Çam Limanı'nda. Heybeliada plajları hakkında bilgi almak, plajlara ulaşım için kullanılan tekne seferleri için sitemizin "Plajlar" bölümüne bakınız.

burgazada aya yani 300x200Burgazada

Adalar'ın en küçüğü ve sevimlisi.

Temmuz sıcağında serinlemek için her şey.

Müze

Ada'nın tek müzesi, Ada ile özdeşleşmiş hikayecimiz Sait Faik’in yaşadığı ev. Restore edilerek ve sergilemesi iyileştirilerek yeniden açılan müzeyi mutlaka görün.

Sait Faik Müzesi iskeleden 100 m uzaklıkta, Aya Yani Kilisesi'nin hemen arkasında.

Ada'da görülüp gezilecek çok sayıda yer var. Ada turu için sitemizin “Neler Görülür” bölümünü tıklayın.

Sitemizdeki Burgazada haritasından da yararlanabilirsiniz.

Yeme - İçme - Eğlence

Sahildeki lokantalar deniz ürünleri ağırlıklıdır. Birbirine benzer kalitedeki bu işletmelerin içinde küçük ama özel mezeleriyle öne çıkanlar da var. Seçim sizin.

Burgazada gezisinin olmazsa olmaz noktalarından biri, günbatımı manzarası ve iyi işletmesiyle Kalpazankaya Tesisleri. Tesislere faytonla, bisikletle ya da yürüyerek gideceksiniz. Yürüme mesafesi Büyükada boyutlarında değil. Sıkı bir yürüyüşle yarım saatte de ulaşılır. Gece mehtapta yürüyüş ise bambaşka. İsterseniz bütün günü burada geçirebilirsiniz. Aşağısında küçük bir plajı da var.

Günbatımının en güzel seyredildiği bir başka yer de Burgaz'ın en tepe noktası. Hristos Manastırı ve Rum Mezarlığı da burada.

Burgazada’da Canlı Müzik Programı Olan İşletmeler:

Çardak Restaurant, Cuma - Cumartesi akşamları

Yeni İdeal Restaurant, Cumartesi akşamları 21.30’dan itibaren

Plajlar

Ada'nın kuzey ve batı sahillerinde güzel plajlar var. Kınalıada’ya bakan Marta Koyu, çadırı olanlara imkan tanıyor.

Plajlarda şemsiye ve şezlong veriyorlar. Her birinin ayrı bedeli var. Bilgi almak için sitemizin "Plajlar" bölümüne bakınız.

kinaliada hristos manastiri 300x200Kınalıada

İstanbul’a en yakın ada.

En önemli özelliği, çepeçevre plaj olması. Hemen her noktasından denize girilebilen tek ada.

Kınalıdaki plajlar için sitemizin "Plajlar" bölümünden bilgi alabilirsiniz.

Adalar’ın içinde faytonu olmayan tek ada da burası. Tabii Sedef’i saymazsak. Ada'nın çevresini 1 saatte yürüyebileceğinizi düşünürsek, çok da ihtiyaç olmadığı anlaşılacak.

Belki bisiklet en iyisi.

Ada'nın arka yüzündeki plajlara iskeleden motor seferleri yapılıyor.

Ada'nın gezilip görülecek yerleri için bilgiyi sitemizin “Nele Görülür” bölümünden alacaksınız.

Yeme içme ve eğlence için de çok sayıda seçenek var.

Her birine sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kınalıada’da canlı müzik programı olan işletmeler:

Nefi'nin Yeri, Cuma caz müzik - Cumartesi akordion ve keman. (20.30 dan sonra)

Juke Cocktail Bar, Perşembeleri canlı müzik (Çınarlı Köşk Sok. No: 6)

Taş Meyhanesi, Cumartesi akşamları Türk müziği - fasıl (Çınaraltı Meydanı, 0530 701 53 84)

sedef adasi 300x200Sedefadası

Adalar’ın içinde özel olanı.

Bir tatil sitesi gibi. Kamuya açık olan tesisler sadece kıyıdaki plajlar.

Ada'ya ulaşım yaz aylarında vapur ve motorla yapılıyor. Ada'nın kendi özel motoru da var ama, sadece ada sakinleri için.

Plajların bir bölümü Bostancı, Maltepe ve Kartal’dan kendi tekneleriyle hizmet veriyorlar.

Sitemizdeki Sedef plaj işletmelerine danışın.

 

Bookmark and Share
Buradasınız: Anasayfa Haberler Adalar'da Kasım